Pagina de start a forumului www.phantoms.ro
HomeRegulamentContactUltimele discutiiTopLink ExchangeTagsLinksFAQMembriGrupuriInregistrareAutentificare

Transcendența divină


 
Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului www.phantoms.ro -> Arta si Cultura » Filozofie Subiectul anterior
Subiectul urmator
Transcendența divină
Autor Trimite si altora acest subiect  »                                                        Bookmark and Share   
No Reason
Helper
Helper


Data inscrierii: 24/Ian/2009
Mesaje: 440
Locatie: Baia Mare

Trackback Transcendența divină (Mar Mar 06, 2012 7:21 am) Raspunde cu citat (quote)
Transcendența divină
Autor: Anna Amon

Realitatea este că Biserica Romano-Catolică și Protestantă au predicat un Creator doar, (nu și un Proniator) separat de lume și materie; separarea s-a produs prin dogma energiilor divine create pentru om,(dogma Bisericii Romano Catolice) și învățătura despre distrugerea chipului lui Dumnezeu în om (Biserica Protestantă) care nu lăsau posibilă nici o comuniune harică cu El. Izolat în transcendent, Creatorul nu se intersectează cu creația sa, fiind incompatibil cu ea. Separarea dintre viața omului și existența lui Dumnezeu fiind acceptată tacit, Darwin doar a făcut un pas înainte, rezervându-I Creatorului doar un rol secundar.

Față de religiile panteiste care confundă creatura cu Creatorul, Sfânta Scriptură afirmă transcedența lui Dumnezeu, dar tot atât de bine pune in evidență si imanența lui Dumnezeu in creatie. Prin Duhul Său, Dumnezeu a creat lumea și tot prin Duhul Sfânt la Cincizecime o recreează în Hristos și Biserica. Împotriva oricăror încercări secularizante, Sfânta Scriptură afirmă clar și precis imanența lui Dumnezeu în cosmos. Iată un text concludent: “și cum ar fi rămas ceva de n-ai fi voit Tu? Sau cum ar dăinui, dacă n-ar fi fost chemat de Tine la ființă? …Duhul Tău cel fără stricăciune este întru toate” (Intelepciunea lui Solomon, 11, 25-26 si 12, 1).

Lumea nu poate exista fara prezenta lui Dumnezeu in ea, ca să nu se întoarcă în neant, si tot prin Duhul se innoieste: “Trimite-vei Duhul Tau ți se vor zidi și vei înnoi fața pamântului” (Ps. 103, 31).

Diferit de panteism care face confuzie intre ființa lumii si ființa lui Dumnezeu, Sfanta Scriptură afirmă ca ființa lui Dumnezeu este transcendentă radical față de ființa lumii, dar prin energia, lumina sau lucrarea Duhului, Dumnezeu este prezent in întreaga creație. Cei care izolează pe Dumnezeu în transcendent și fac abstracție de lucrarea Sa în lume, infirmă atributul atotputerniciei divine și-L transformă pe Dumnezeu fie intr-o ființă neputincioasă, fie într-o ființă rea. Așa după cum trupul fără membre este neputincios, fiindcă nu poate lucra nimic, tot astfel și Dumnezeu, fără energia Sa necreată, prin care se face prezent si lucrează in lume, apare ca un Dumnezeu inconsistent.

Cu toate că rămâne transcendent față de creație, după firea Sa Dumnezeiască neschimbabilă, El se mișcă prin energiile necreate și devine imanent creației, sălășluindu-se și întinzând puterile Lui în toate și pretutindeni, luminând cele văzute și nevăzute. Sf. Maxim Mărturisitorul spune că “Dumnezeu se mișcă, rămânând nemișcat”, depășind atât deismul cât și panteismul, care oscilează între mișcarea sau nemișcarea lui Dumnezeu.

În ultimele secole, sub impulsul descoperirilor științifice care au arătat că și omul poate crea diverse lucruri, s-a trecut de la o conceptie panteistă despre lume, care confunda Divinitatea cu lumea, și teroriza omul prin sacralitatea și nemișcarea ei, la o concepție care desacralizează total lumea și redă omului libertatea față de ea. Dacă in concepția panteistă lumea se confundă cu Divinitatea, iar omul era supus legilor naturale care îi anulau orice aspirație spre libertate, așa cum se intamplă cu personajele din tragedia antică obligate să se supună unui destin implacabil, în creștinism lumea se desparte de Dumnezeu, fiindca este creată, si devine astfel o realitate autonomă fată de Dumnezeu.

Acest fapt este pus in evidenta de unul dintre cei mai straluciti teologi ai Bisericii Catolice, anume Yves Congar, care declara urmatoarele : <<Una>>

Dar ce este mai grav in această concepție deistă care izolează Divinitatea in transcendent, constă in faptul că atribuie cunoașterii lui Dumnezeu o simplă dimensiune intelectualistă și face abstracție de implicațiile ei morale si spirituale asupra intregii ființe umane, adică atât asupra sufletului, cât și a trupului. In felul acesta cunoasterea lui Dumnezeu devine o problemă de ordin teoretic și speculativ care nu mai interesează poporul, sau cum spune Karl Rahner: <<In>>. Cunoasterea lui Dumnezeu a devenit o problemă strict intelectuală fără consecințe spirituale si morale pentru viata credinciosilor.

Atât izolarea Dumnezeirii în transcendent cât și autonomia creației fată de Ziditorul ei au determinat omul să ia locul lui Dumnezeu pe pământ și să domine lumea in numele Creatorului. Pentru justificarea acestei tendinte s-a facut apel la două idei biblice, corecte în principiu, mai intâi la cea după care ființa umană poartă in ea chipul lui Dumnezeu, fapt care i-a permis omului să se substituie Creatorului pe pamânt, și apoi la porunca dată omului să stăpânească pământul, invocată in sprijinul dominatiei lumii văzute de către om.

La originea acestui mod de raportare nu se află revelația Noului Testament, fiindcă Scriptura nu pledează niciodata in favoarea separației dintre creație si Creatorul ei, ci o gravă eroare teologică care a confundat transcendența lui Dumnezeu cu absența Sa din creatie. Dumnezeu a fost eliminat pur si simplu de mintea omului din realitatea lumii văzute, fizice sau materiale, pentru a fi cantonat in sfera subiectivitații umane.

Pe această cale religia si-a pierdut rolul ei dominant in societate, incepând cu epoca iluminista, si a fost privatizată, transformată intr-o simplă convingere subiectivă, devenind un sistem de valori alături de alte sisteme marginale.

Trebuie să recunoaștem că de multe ori, anumite aspecte ale religiei creștine, prost înțelese și propovăduite, au făcut uneori deservicii umanității, propovăduind un tip de creaționism fixist, conform căruia creaturile nu numai că nu evoluează, dar nici măcar nu se adaptează sau variază, fapt ireal și neștiințific; (Cauza era Dumnezeu, Care, odată ce a creat lumea, nu putea să intervină în procesul ei de mișcare, sau nu dorea ca omul să se emancipeze), dar speculat din păcate de diverse sisteme politice dictatoriale, care au exacerbat aceste idei nefericite, propovăduind că sclavia și sărăcia au fost lăsate de Creator, și a le înlătura reprezintă un păcat…

Este o mare nenorocire faptul că în epoca noastră teologia creștină a văzut foarte adesea negativ cultura, știința, lucru care vine în mod radical în contradicție cu ceea ce crede și propovăduiește.

Sursa: www.athenian-legacy.com
Trackback Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj                                                           Bookmark and Share   
AdBot
Robotelul cu reclame


Ce este AdBot ?


Cum vreti voi, da' eu am plecat sa ma joc ... Vreti si voi ? Click aici !

Adauga si reclama ta, aici !
 
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:    
Adauga si tu un mesaj.    Pagina de start a forumului www.phantoms.ro -> Arta si Cultura » Filozofie Ora este GMT
Pagina 1 din 1

 
Mergi direct la: 
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Up

Partener RO2.ro / Promovat de Blogul lui Dan
Powered by Phantoms

RSS Email Preluare Stiri Ro2.ro - Promovare si statistici web PHANTOM's TOP Director Web Blogul lui Dan Twitter
Photographers Directory by PhotoLinks Web Directory - OnToplist.com
Zuma Director Web Clape.ro
Forumul PHANTOMs Romania Top66 Statistici


Blog Cod culori
antivirus windows linux programe software hardware jocuri joc game games zuma cs cstrike counter strike server phantom phantoms servers admin calculatoare telefoane siteuri web smartphone baia mare maramures mm romania ro depanare calculatoare tips tricks amd intel procesor memorii placa baza video overclock bios desktop laptop forum networking programming tutoriale phpbb phpbb2 hosting webhosting jocuri games

Pentru publicitate pe acest site, click aici!. Pentru alte detalii, nelamuriri, va rugam sa ne contactati.
Copyright © 2004, www.phantoms.ro @ SC Planet Rivulus SRL Baia Mare. Toate drepturile rezervate.